Mary, Queen of the Universe

Mary, Queen of the Universe
Interiören av katedralen Mary, Queen of the Universe i Orlando

Den stora katedralen i Orlando, med det lite science fiction-inspirerade namnet Mary, Queen of the Universe, är, som så mycket annat här, byggd för turisterna. Efter hand som Disney-parkerna växte och blev populära så kom man under 1970-talet fram till att man behövde en kyrka för alla de katoliker som besökte Orlando, istället för att hålla provisoriska mässor på hotellen. 1979 påbörjades därför arbetet med att samla in pengar och 1993 stod katedralen färdig för invigning.

Katedralen är alltså i första hand till för turisterna, och har ingen egen församling, även om säkert en och annan Orlandobo kan tänkas slinka in för lite andlig spis. Här finns således även en stor souvenirbutik, med allt från stora krucifix till kylskåpsmagneter.

Katedralen ligger lämpligt nog granne med Orlando Premium Outlet på Vineland Avenue, så man smidigt kan kombinera världens två största religioner – shopping och kristendom.

Entréhallen i Mary, Queen of the Universe
Entréhallen i Mary, Queen of the Universe

Även om man inte är särskilt katolsk, eller ens kristen, är katedralen värd ett besök. Man håller mässor flera gånger varje dag. På vardagarna i regel klockan 8 och 12, lördagar klockan 8 och 18, och på söndagar 7:30, 9:30, 11:30 och 18:00. Det kan dock vara lite kaotiskt på parkeringarna på helgerna, så jag rekommenderar ett vardagsbesök. Då är det inte heller några maratonmässor, utan allt är avklarat på någon halvtimme.

Adress: 8300 Vineland Ave, Orlando
Web: maryqueenoftheuniverse.org

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *